Weturitallit

Musiikilla kilpaillaan

by on Aug.28, 2014, under Vinkit

Musiikin tekijät haluavat viihdyttää kuuntelijoita lahjallaan. Kuka vain osaakin laulaa tai soittaa, pyrkii yleensä parantamaan taitojaan, ja kun taidot ovat karttuneet tarpeeksi, taitajat usein ryhtyvät kilpasille mittaamaan, kuka onkaan taitavin. Parhaat sitten palkitaan, mutta palkintoakin parempi tulos taiteilijalle on tulla huomioiduksi ja siten ehkäpä kuuluisaksi ja menestyväksi.

Suomessa järjestetään laulu ja soitto kilpailuja paikkakunnittain, tv:ssä… on laulua, tangoa, hanuria, pianoa, viulua… ei pidä unohtaa Savonlinnan Oopperajuhlaa ja Timo Mustakallio laulukilpailuja. Olipa musiikkisi mitä vain, vaikkapa pilkkalaulua, niin joku järjestää varmasti kilpailun aiheesta.

Erittäin kiinnostavia ovat musiikkikilpailut, joissa kilpaillaan ennen esittämättömillä kappaleilla. Tunnetuin näistä on Eurovision laulukilpailun Suomen karsinta, joka nykyään suoritaan Yleisradion järjestämässä Uuden Musiikin Kilpailussa (UMK). Kilpailu on avoin kaikille musiikkia tekeville, joko yksityisille taitajille tai ryhmälle.

Television viihdeohjelmat usein perustuvat kilpailuun, jossa laulu ja tanssi varsinkin ovat punnittavina. Tuttuja katselijoille ovat Tenavatähti, Syksyn sävel, Tango kuningas, Iskelmätähti, Popstars, Idols ja X-factor. Monia muitakin on ollut vuosien varrella. Kun ohjelman kiinnostus katsojien kesken laantuu, tilalle tulee uutta katsottavaa.

On musiikki kilpailuja, joita arvostetaan taiteilija piireissä ja näissä kilpailuissa menestyminen on todella kovan työn ja varsinaisen taidon takana. Tuhansista eri musiikki alan kilpailuista voi hakea tietoa Googlen haulla.

Jyväskylän musiikkikilpailu on Jyväskylän kaupungin, -sinfonian, – ja -korkeakoulun järjestämä vuosittainen kilpailu viululle, pianolle ja tenoreille. Korkeatasoinen kilpailu on omiaan innostamaan musiikin oppimista kuin myös parantamaan opetuksen laatua musiikin alalla. Näitä kilpailuja on kehitetty jo yli 30 vuotta.

Viihteellistä kilpailua edistää Oulun musiikkivideofestivaalit, joissa satoja kotimaisia videoita pääsee katsomaan aivan ilmaiseksi Kulttuuritalo Valveella sekä Snooke Timessä. Uutta musaa ja innostavaa videota! Yhtälö on mahtava ja mielenkiintoinen – parhaat palkitaan.