Weturitallit

Suomessa suositut sävelet

Jokaisella on varmaankin oma suosittu musiikkilajinsa aivan kuten omat suosikki piisinsäkin, mutta mitä musiikkia Suomessa soitetaan eniten julkisissa mediassa? Juurikaan julkisemmaksi ei voi tulla kuin radiokanavat. On vielä monia, jotka eivät ole vilkaisseet ikinä Youtubeen, mutta jos vain kuulo pelaa, niin tiedätkö ketään joka ei olisi kuunnellut radiota?

Etenkin musiikki plus puhe radio-asemia on paljon – maan kärjestä kärkeen – ja niistä varsin moni soittaa kotimaista kevytmusiikkia tunnista toiseen. Kuuntelijoille on tärkeää kuulla sanoitus omalla kielellä, sillä se on tehty inspiroimaan tunnetta. Englanti menee ymmärrykseen varsin monella, mutta oma kielemme takaa herkullisia sanoituksia tunteisiin, jotka olemme kaikki joskus käyneet läpi.

Uskottavasti juuri suomalainen sanoitus; pikku-haikeat tunteet, – mustasukkaisuus ja katkeruus negatiiviselta puolelta – ja ”kyllä se siitä” meininki takaavat suomalaisten musiikkituotteiden menekin omassa maassamme.

Entäs sävel-laji? Ehdottaisin että sävelen ja sanoituksen on kansalaisiemme makuun oltava laulamis-kelpoinen sekä mahdollista soittaa tanssin puitteissa. Tällaiset kappaleet sopivat erityisen hyvin lava-tansseihin, joissa yleensä soitetaan livenä, toisin kuin monissa muiden maiden tanssipaikoissa.

Myös tanssitaidottomille nuorille tärkeä musiikki on usein kotimaista vetävällä sävyllä, olipa laatu lainattu vaikkapa rap-virtauksesta, jota on muovattu Suomi-muottiin. Erittäin mielenkiintoista on ollut seurata metallin kehitystä, jossa Suomi on johtava-valtio – siinäkin nuotit ja sanoitukset vetävät usein esiin suomalaisuutta, eikä suomalaista sanoitusta kaihdeta. Näin siis meillä.